To idealna propozycja na spotkanie przy kawie w gronie przyjaciół. Ciasto jest bardzo lekkie i smaczne.
Składniki:
6 jajek
po 1 szkl. cukru i mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
2 galaretki cytrynowe
500 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego
2 galaretki malinowe lub truskawkowe
50 dag mieszanki owoców, np. brzoskwiń, jasnych i ciemnych winogron, malin i jagód
tłuszcz do formy
Pianka z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy. Dodajemy żółtka, cukier i mąkę wymieszaną z proszkiem. Miksujemy. Wlewamy do natłuszczonej formy (25x40 cm). Pieczemy 35 minut w ok. 170 °C.
2.Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 1 l wrzącej wody, a malinowe w 750 ml. Odstawiamy, aby lekko stężały. Owoce myjemy i osuszamy. Większe kroimy.
3.Tężejącą galaretkę cytrynową mieszamy z mlekiem i wylewamy na biszkopta. Schładzamy. Układamy owoce i zalewamy tężejącą galaretką
malinową. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
Komentarze