Pianki śmietankowo-kawowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

Lekkie i przepyszne pianki kawowe

  • 60 min

Składniki:

  • 150 g margaryny około 300 ml śmietanki kremówki
    3 łyżeczki żelatyny
    łyżeczka cukru pudru
    odrobina wody
    MASA KAWOWA:
    180 g serka homogenizowanego waniliowego
    1/3 szklanki cukru pudru
    2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    1/3 szkl mleka
    2 jajka
    1,5 łyżki żelatyny

Pianki śmietankowo-kawowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kremówkę ubijamy na sztywno a następnie dodajemy cukier puder. Żelatynę zalewamy odrobiną wody (tak by po prostu była mokra) a gdy napęcznieje podgrzewamy do rozpuszczenia. Ostudzamy i dolewamy do śmietanki.
  • 2. Szpatułką smarujemy brzegi oraz dno foremek/pucharków/szklaneczek i odstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
  • 3. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na jednolitą masę a następnie dodajemy rozpuszczoną i ostygniętą margarynę. Miksujemy.
  • 4. Mleko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim kawę i żelatynę. Ostudzamy i dolewamy do masy, mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą. Wylewamy do zastygniętej śmietanki w foremkach.

Porady

Pianki powinny dobrze zastygnąć gdyż nie do końca zastygnięte mogą wyjść z 'porwaną' śmietanką wokoło.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy