Pianki śmietankowo-kawowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kremówkę ubijamy na sztywno a następnie dodajemy cukier puder. Żelatynę zalewamy odrobiną wody (tak by po prostu była mokra) a gdy napęcznieje podgrzewamy do rozpuszczenia. Ostudzamy i dolewamy do śmietanki.
2.Szpatułką smarujemy brzegi oraz dno foremek/pucharków/szklaneczek i odstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
3.Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na jednolitą masę a następnie dodajemy rozpuszczoną i ostygniętą margarynę. Miksujemy.
4.Mleko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim kawę i żelatynę. Ostudzamy i dolewamy do masy, mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą. Wylewamy do zastygniętej śmietanki w foremkach.
Porady
Pianki powinny dobrze zastygnąć gdyż nie do końca zastygnięte mogą wyjść z 'porwaną' śmietanką wokoło.
Komentarze