Piankowe serniczki z tęczą

0 (0 ocen)

  • 60 min

delikatne jak chmurka

  • 60 min

Składniki:

  • 250 g sera białego
    1 szkl mleka
    pół szkl cukru
    aromat waniliowy
    3 żółtka
    1 galaretka niebieska
    żelatyna

Piankowe serniczki z tęczą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 4 czubate łyżeczki żelatyny rozpuścić w ok 3/4 szkl gorącej wody.
    Ser mleko i cukier zmiksować w kubku do cocktaili, dodać aromat i żelatynę, Do foremek wylać pierwszą warstwę i wstawić do lodówki. Do drugiej warstwy dodać żółtka czyli do reszty kremu i zmiksować. Kiedy pierwsza zastygnie wylać warstwę żółtą. Następnie 3 łyżeczki niebieskiej galaretki rozpuścić w 1/5 szk gorącej wody i zabarwić na zielono resztę kremu.
    Wylać ostatnią warstwę. Schłodzić. Pozostałą galaretkę rozpuścić w 1,5 szk gorącej wody i wylać na dno salaterek.
    Po schłodzeniu pianki wyjąć z foremek i ułożyć na niebieskich jeziorkach. Udekorować dowolnie, np dżemem malinowym i czekoladą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy