Piankowiec

0 (0 ocen)

Kruchy spód, puszysta i rozpływająca się pianka otulona malinami i odrobinkami kruchego ciasta...mmm......PYCHA. Każdy pokocha to ciasto

Składniki:

  • Ciasto:
    5 żółtek
    4 szkl mąki
    250 g margaryny
    1/3 szkl cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Pianka
    5 białek
    2 budynie
    1/2 szkl oleju
    3/3 szkl cukru

    Dodatkowo:
    600 g malin świeżych bądź mrożonych

    Blaszka ok 26,5 na 26,5

Piankowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mąkę polącz delikatnie z margaryną.Dodaj resztę składników i wyrabiam jędrne ciasto.
  • 2. 1/3 zawiń w folię spozywcza i włóż do zamrazalki
  • 3. Resztę ciasta wyłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Podpiec w piekarniku w 180 stopniach przez ok 15-20 min.
    Ostudź
  • 4. Pianka:
    Białka delikatnie ubij , dodaj cukier cały czas miksując do uzyskania piany. Cały czas miksując stopniowo dodaj budynie.
  • 5. Dodaj olej i wymieszaj delikatnie łyżką do całkowitego połączenia składników
  • 6. Pianę wyłóż na podpieczony spód. Nałóż maliny. Bezpośrednio na maliny zetrzyj pozostałe ciasto. Piecz w 180 stopniach przez 30 min
  • 7. Ostudzone ciasto posyp cukrem pudrem - według uznania

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy