Piątkowy obiadek

0 (0 ocen)

  • 15 min

Nasza kasza ze sosem grzybowym

  • 15 min

Składniki:

  • kasza jęczmienna 2 woreczki
    sól do smaku
    masło wg uznania
    pieprz do smaku
    cebula 1/2 sztuki
    grzyby suszone 3/4 szklanki
    śmietana 2 łyżki
    mąka wg uznania

Piątkowy obiadek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby sparzyć, umyć i włożyć do wody.Obgotować. Zostawić ok 2 szklanki wywaru grzybowego. Grzyby wyjąć i można pokroić .Dodać grzyby do wywaru, posolić i zagotować. Dodać drobno pokrojoną cebulę. Chwilę pogotować. Zagęścić mąką i śmietaną. Doprawić solą i pieprzem. Kaszę ugotować wg przepisu na op. (Albo ugotować sypaną kaszę w proporcji 2 szklanki wody:1 szklanka kaszy. Posolić. Gdy napęcznieje dodać masło. Często mieszać. Na koniec wyłączyć gaz). Kaszę wysypać z woreczka i wymieszać z masłem. Podawać z przygotowanym sosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy