Klopsiki z mięsa drobiowego z bogatym wnętrzem są ciekawą odmianą klasycznych pulpetów. Pieczarka schowana w środku klopsika jest miłą niespodzianką i smacznym przełamaniem smaku mięsa.
Pieczarka w klopsie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki opłukujemy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego i przesmażmy pieczarki doprawiając sola i czarnym pieprzem.
2.Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i mielimy. Mięso łączymy z bułka tartą, jajkiem, przeciśniętymi ząbkami czosnku i przyprawami do uzyskania jednolitej masy.
3. Z masy odrywamy małe kawałki rozpłaszczamy dłonią i kładziemy na środku pieczarkę. Formujemy okrągłą kulkę z pieczarka w środku.
4.Pozostałe masło klarowane rozgrzewamy i smażymy klopsy na złoto ze wszystkich stron. Serwujemy z dodatkiem ziemniaków/ryżu i surówki.
Komentarze