Pieczarka w klopsie

0 (0 ocen)

  • 30 min

Klopsiki z mięsa drobiowego z bogatym wnętrzem są ciekawą odmianą klasycznych pulpetów. Pieczarka schowana w środku klopsika jest miłą niespodzianką i smacznym przełamaniem smaku mięsa.

  • 30 min

Składniki:

  • 500g piesi z kurczaka
    jajko
    4 łyżki bułki tartej
    2 ząbki czosnku
    majeranek, sól, czarny pieprz
    3 łyżki masła klarowanego
    10-15 szt małych pieczarek

Pieczarka w klopsie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczarka w klopsie 1. Pieczarki opłukujemy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego i przesmażmy pieczarki doprawiając sola i czarnym pieprzem.
  • Pieczarka w klopsie 2. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i mielimy. Mięso łączymy z bułka tartą, jajkiem, przeciśniętymi ząbkami czosnku i przyprawami do uzyskania jednolitej masy.
  • Pieczarka w klopsie 3. Z masy odrywamy małe kawałki rozpłaszczamy dłonią i kładziemy na środku pieczarkę. Formujemy okrągłą kulkę z pieczarka w środku.
  • Pieczarka w klopsie 4. Pozostałe masło klarowane rozgrzewamy i smażymy klopsy na złoto ze wszystkich stron. Serwujemy z dodatkiem ziemniaków/ryżu i surówki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy