Pieczarki balsamico z brokułem i szalotką.

0 (0 ocen)

  • 20 min

Uwielbiam je za świeży wygląd, za smak, bajeczny aromat i prostotę przygotowania. Gdy mam ochotę na coś lekkiego, ale jednocześnie sycącego, w kilka chwil mogę mieć pełną miseczkę i zjeść bez większych wyrzutów sumienia.

  • 20 min

Składniki:

  • 500g drobnych pieczarek
    ok 250g brokułu
    1 szalotka (lub niewielka cebulka)
    2 łyżki jasnego sosu sojowego
    2-3 łyżki octu balsamicznego
    sól/ czarny pieprz do smaku
    kilka gałązek natki pietruszki
    3 łyżki oliwy z oliwek

Pieczarki balsamico z brokułem i szalotką. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brokuł podzielić na niewielkie różyczki. Zagotować wodę, osolić i obgotować brokuł przez 3-5 minut. Odcedzić i włożyć do wody z lodem, by przerwać proces gotowania.
  • 2. Rozgrzać oliwę na patelni. Dodać umyte i osuszone pieczarki. Podsmażyć na dość dużym ogniu.
  • 3. Szalotkę posiekać w piórka. Dodać do podsmażonych pieczarek, w chwili, gdy zacznie zmniejszać się ilość płynu na patelni.
    Dodać sos sojowy, doprawić solą i pieprzem do smaku.
  • 4. Na koniec dodać ocet balsamiczny, potrząsnąć kilka razy patelnią i przez minutę trzymać jeszcze na ogniu.
  • 5. Dodać brokuł i zdjąć z kuchenki. Posypać posiekaną natką pietruszki.
    Podawać ciepłe.

Komentarze

Podobne przepisy