Pieczarki faszerowane bakłażanem

0 (0 ocen)

  • 15 min

Na obiad lub na przekąskę

  • 15 min

Składniki:

  • 4-6 dużych pieczarek
    1 pierś z kurczaka
    3 plastry bakłażana
    1/4 cebuli
    1 łyżka groszku z puszki
    sól
    pieprz
    szczypta estragonu
    szczypta oregano
    250 g śmietany 12%
    1 jajko
    1 łyżka mąki
    1 łyżka oleju
    troszkę żółtego sera do posypania.

Pieczarki faszerowane bakłażanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pieczarki faszerowane bakłażanem 1. Bakłażan posolić i odstawić.
    Z pieczarek wyłamać korzonki i posiekać je. Mięso pokroić w drobną kosteczkę, cebulę również drobno posiekać. Bakłażan wypłukać i osuszyć, pokroić w kosteczkę. Na tłuszczu przysmażyć mięso, trzony pieczarek, cebulę i bakłażan, doprawić do smaku, dodać groszek i wymieszać. Nadziać pieczarki ułożyć je w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i jeśli zostaje nam nadzienie to wrzucić je na dno. śmietanę wymieszać z jajkiem i mąką, doprawić solą i pieprzem i polać pieczarki. zapiec ok 30 min w temp ok 200 st. pod koniec posypać żółtym serem. wstawić jeszcze na chwilę do piekarnika.
    Podawać z grzankami posmarowanymi masłem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy