Pieczarki faszerowane po bolońsku

0 (0 ocen)

  • 50 min

Są szybkie i łatwe do przygotowania. Ucieszą każde podniebienie.

  • 50 min

Składniki:

  • 8 dużych pieczarek,
    400g mięsa mielonego wieprzowego,
    1 cebula,
    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
    1 łyżeczka suszonej bazylii,
    50g masła,
    2 plasterki sera żółtego,
    olej,
    sól,
    pieprz.

Pieczarki faszerowane po bolońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z pieczarek odkrawamy trzonki. Trzonki oczyszczamy i kroimy w małą kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelnię z odrobiną oleju przekładamy mięso mielone, cebulę i pokrojone trzonki z pieczarek. Smażymy około 5 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Mieszamy i smażymy jeszcze 3 minuty. Farsz doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz bazylią.
  • 2. Kapelusze pieczarek smarujemy dookoła olejem. Wgłębienia w kapeluszach wypełniamy przygotowanym farszem. Ser żółty kroimy w paski. Kawałki sera układamy na wierzchu pieczarek.
  • 3. Pieczarki układamy w naczyniu żaroodpornym. Obok rozkładamy kawałki masła. Naczynie przykrywamy. Pieczarki pieczemy 35 minut w temperaturze 170 stopni. Podajemy z ulubionym sosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy