Pieczarki faszerowane po bolońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z pieczarek odkrawamy trzonki. Trzonki oczyszczamy i kroimy w małą kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelnię z odrobiną oleju przekładamy mięso mielone, cebulę i pokrojone trzonki z pieczarek. Smażymy około 5 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Mieszamy i smażymy jeszcze 3 minuty. Farsz doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz bazylią.
2. Kapelusze pieczarek smarujemy dookoła olejem. Wgłębienia w kapeluszach wypełniamy przygotowanym farszem. Ser żółty kroimy w paski. Kawałki sera układamy na wierzchu pieczarek.
3.Pieczarki układamy w naczyniu żaroodpornym. Obok rozkładamy kawałki masła. Naczynie przykrywamy. Pieczarki pieczemy 35 minut w temperaturze 170 stopni. Podajemy z ulubionym sosem.
Komentarze