Pieczarki faszerowane sosem ala bolognese

0 (0 ocen)

  • 20 min

Smaczna przystawka sprawdzi się na każdym przyjęciu.

  • 20 min

Składniki:

  • kapeluszy pieczarek tyle ile chcemy zrobić przekąsek – ja zrobiłam 20 sztuk z tej porcji

    15 dag tartego sera mozarella

    posiekana pietruszka zielona

    pieprz, sól do smaku

    Farsz:

    30 dag mięsa mielonego wołowo-wieprzowego (lub samego wołowego)

    ½ Kartonu sosu pomidorowego (typu passata)

    Sól, Pieprz, oregano,

    1 mała cebula

    2 ząbki czosnku

    Oliwa

Pieczarki faszerowane sosem ala bolognese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i posiekany czosnek. Leciutko podsmażamy na małym ogniu, aby cebula zmiękła, jednocześnie nie przypalając czosnku. Następnie dodajemy mięso i mieszamy energicznie aby się rozdrobniło. Do podsmażonego mięsa wlewamy sos pomidorowy. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano do smaku. Całość dusimy pod przykryciem około 25min od czasu do czasu mieszając.
  • 2. Kapelusze pieczarek obieramy ze skórki, układamy w naczyniu żaroodpornym i wypełniamy farszem mięsnym, posypujemy serem mozzarella .Pieczemy 20 minut w nagrzanym do 200 st. C piekarniku. Można posypać natka pietruszki i zaserwować z dodatkami;

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy