pieczarki faszerowane z serem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Tą przystawkę podałam na rodzinny obiad.

  • 60 min

Składniki:

  • - 500 g pieczarek (małej lub średniej wielkości)
    - 1 duża cebula
    - 2 jajka
    - natka pietruszki
    - 100 g sera żółtego
    - sól
    - pieprz
    - przyprawa do posypania pod koniec pieczenia pieczarek (według własnego upodobania)

Pieczarki faszerowane z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczarki przed włożeniem do piekarnika 1. 1) Rozgrzej piekarnik na 180 stopni.
    2) Obierz lub umyj pieczarki.
    3) Oderwij nóżki i wydrąż środek pieczarki (pieczarki mają przypominać miseczki)
    4) Ugotuj jajka na twardo.
    5) Pokrój cebule oraz nóżki i środek pieczarki dodaj sól i pieprz, a następnie usmaż je na średnim ogniu.
    6) Do miski wrzuć jajka, usmażoną cebulę i pieczarki oraz pokrojoną pietruszkę. Do uzyskania farszu użyj blendera.
    7) Pieczarki ułóż na blaszce, okrytej papierem do pieczenia i włóż do rozgrzanego piekarnika na 15 - 20 minut.
  • Przykładowy sposób podania. 2. 1) Wyjmij pieczarki, ale nie wyłączaj piekarnika, posyp je dowolną przyprawą najlepiej twoją ulubioną (np. przyprawa do gyrosa), a na wierzch połóż starty lub pokrojony ser.
    2) Włóż pieczarki do piekarnika na 10 - 15 minut.
    3) Wyłóż pieczarki na talerz jako przystawkę lub jako smaczną przekąskę.

Porady

Do farszu nie dodawaj dużo natki pietruszki. Im większe pieczarki tym trzeba je dłużej piec.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy