- 500 g pieczarek (małej lub średniej wielkości)
- 1 duża cebula
- 2 jajka
- natka pietruszki
- 100 g sera żółtego
- sól
- pieprz
- przyprawa do posypania pod koniec pieczenia pieczarek (według własnego upodobania)
Pieczarki faszerowane z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1) Rozgrzej piekarnik na 180 stopni.
2) Obierz lub umyj pieczarki.
3) Oderwij nóżki i wydrąż środek pieczarki (pieczarki mają przypominać miseczki)
4) Ugotuj jajka na twardo.
5) Pokrój cebule oraz nóżki i środek pieczarki dodaj sól i pieprz, a następnie usmaż je na średnim ogniu.
6) Do miski wrzuć jajka, usmażoną cebulę i pieczarki oraz pokrojoną pietruszkę. Do uzyskania farszu użyj blendera.
7) Pieczarki ułóż na blaszce, okrytej papierem do pieczenia i włóż do rozgrzanego piekarnika na 15 - 20 minut.
2.1) Wyjmij pieczarki, ale nie wyłączaj piekarnika, posyp je dowolną przyprawą najlepiej twoją ulubioną (np. przyprawa do gyrosa), a na wierzch połóż starty lub pokrojony ser.
2) Włóż pieczarki do piekarnika na 10 - 15 minut.
3) Wyłóż pieczarki na talerz jako przystawkę lub jako smaczną przekąskę.
Porady
Do farszu nie dodawaj dużo natki pietruszki. Im większe pieczarki tym trzeba je dłużej piec.
Komentarze