Pieczarki od Eli

0 (0 ocen)

Pyszne pieczarki marynowane. Przepis dostałam od koleżanki Eli.

Składniki:

  • 0,5 kg malutkich pieczarek
    4 duże ząbki czosnku
    1 czubata łyżka posiekanej zielonej pietruszki
    1 ostra czerwona papryczka
    ! szklanka oleju
    pół szklanki octu 10%
    4 łyżki cukru
    pół łyżki soli

Pieczarki od eli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki oczyszczamy, odcinamy części trzonków wystające poza kapelusz. Czosnek kroimy w plasterki. Paprykę oczyszczamy z nasion i kroimy w paseczki.
  • 2. W słoju układamy warstwami pieczarki, przesypując je czosnkiem, pietruszką i papryczką.
  • 3. Przygotowujemy zalewę: w occie rozpuszczamy cukier i sól (można lekko podgrzać). Mieszamy z olejem.
  • 4. Zalewę wlewamy do pieczarek. Odstawiamy na 1-3 dni.

Porady

Jeśli pieczarki są średniej wielkości można przekroić je na połówki lub ćwiartki lub pozostawić w całości, ale wówczas trzeba przygotować większą ilość zalewy. Na drugi dzień po przygotowaniu pieczarki nadają się do jedzenia, są bardzo łagodne. Jeśli postoją dłużej w zalewie stają się bardziej "octowe".

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy