Jest to moja wariacja na temat grzybów po litewsku. W oryginalnym przepisie są grzyby leśne i czerstwy razowiec. Od siebie dodałam ser pleśniowy i zieleninę.
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
- pieczarki małe: 20 dekagramów
- cebula pokrojona w kostkę: 1 sztuka
- kromki razowego chleba lub grahama (najlepiej czerstwego): 1.5 sztuki
- jajka małe: 2 sztuki
- śmietana: 4 łyżki
- jogurt grecki: 2 łyżki
- ser pleśniowy typu camembert: 5 dekagramów
- sól, pieprz do smaku: 1 szczypta
- Szczypiorek posiekany: 3 łyżki
- natka pietruszki: 2 łyżki
- masło: 2 łyżki
Pieczarki po litewsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę siekamy, szklimy na maśle. Pieczarki kroimy na połówki lub ćwiartki (w zależności od wielkości), solimy i pieprzymy, rumienimy na pozostałym maśle. Dodajemy cebulę, śmietanę, pokrojone jajka i rozdrobniony ser pleśniowy. Chleb, jeśli nie jest czerstwy, rumienimy w opiekaczu, tosterze lub piekarniku. Kroimy w kostkę i razem z posiekaną zieleniną dodajemy do pieczarek. Podajemy natychmiast.
Komentarze