Pieczarki w sosie

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Najlepiej smakują następnego dnia podane na zimno.

Składniki:

  • ● 2 kg małych pieczarek
    ● mąka i bułka tarta do panierowania
    ● 2 jajka
    ● olej
    ● 1/2 szkl. octu
    ● 6 łyżek cukru
    ● łyżka soli
    ● 20 dag pikantnego keczupu
    ● 3 średnie cebule
    ● ziele angielskie
    ● liść laurowy
    ● pieprz

Pieczarki w sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki oczyszczamy.
    Panierujemy w mące, rozkłóconych
    jajkach i bułce
    tartej. Smażymy na rozgrzanym
    oleju.
  • 2. Cebule obieramy i kroimy
    w kostkę. Szklimy na
    łyżce rozgrzanego oleju.
  • 3. Ocet, 1 szklankę oleju
    i 1 szklankę wody mieszamy
    z cukrem, solą i keczupem.
    Wkładamy liść i ziele. Gotujemy
    ok. 5 minut na małym
    ogniu. Doprawiamy pieprzem.
    Następnie dodajemy
    cebulę i dusimy jeszcze
    ok. 3 minut. Zdejmujemy
    z ognia. Mieszamy z pieczarkami.

Porady

Tak przygotowane pieczarki można zawekować.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_01-2012

Komentarze

Podobne przepisy