Pieczarki z brokułem w sosie serowym

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszny dodatek do kaszy, rużu, makaronu czy ziemniaków.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g dużych pieczarek
    1 brokuł
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki masła
    1 łyźka mleczka kokosowego
    sól, pieprz

    Sos:
    1 łyżka masła
    2 ząbki czosnku
    1 szalotka
    1/2 puszki mleka kokosowego
    100 g serka topionego
    200 ml mleka
    1 żółtko
    natka pietruszki
    sól, pieprz

Pieczarki z brokułem w sosie serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Napełnianie pieczarek 1. Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie. Pieczarki obieramy i usuwamy trzonki. Układamy je w naczyniu do zapiekania i lekko solimy. Masło topimy i podsmażamy na nim posiekaną cebulę i czosnek. Następnie wrzucamy brokuła, łyżkę mleczka i dusimy kilka minut. Miksujemy je i doprawiamy do smaku. Masą napełniamy pieczarki.
  • Pieczarki polewamy sosem 2. Na maśle podsmażam przeciśnięty czosnek i posiekaną szalotkę. Dodajemy mleczko, mleko i serek. Doprawiamy. Roztrzepujemy 1 żółtko i dodajemy do sosu, cały czas mieszając. Sosem polewamy pieczarki. Zapiekamy ok. 45 minut w temp. 180 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy