Pieczarki z mięsnym farszem

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Podaję je na obiad lub na przekąskę dla gości

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - pęczak ugotowany: 1 szklanka
    - przecier pomidowrowy: 0.75 szklanki
    - mięso mielone: 20 dekagramów
    - pieczarki duże: 8 sztuk
    - cebula: 1 sztuka
    - papryka świeża: 0.5 sztuki
    - ser żółty do posypania: 10 dekagramów
    - oliwa: 3 łyżki
    - tymianek, bazylia, sól, pieprz: 2 szczypty

Pieczarki z mięsnym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać, posiekać. Paprykę oczyścić, opłukać, pokroić w kostkę. Ser drobno zetrzeć. Do mięsa dodać pokrojone warzywa, kaszę i 2 łyżki sera. Przyprawić.
  • 2. Pieczarki oczyścić. Od kapeluszy odkroić nóżki, posiekać je i podsmażyć na oliwie. Zalać przecierem, zagotować i przyprawić. Sos wlać do żaroodpornego naczynia.
  • Pieczarki z mięsnym farszem 3. Kapelusze pieczarek napełniać farszem mięsnym. Ustawić je w naczyniu z sosem. Zapiekać 40 min w 190 st. C. Na około 5 min przed końcem posypać pieczarki pozostałym serem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy