Pieczarki z nadzieniem z ricotty

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszne pieczarkowe antipasti idealne na każdą okazję.

  • 30 min

Składniki:

  • pół kg niedużych pieczarek
    25 dag ricotty
    olej rzepakowy
    łyżeczka ziół prowansalskich
    jagody jałowca
    sól morska
    sok z cytryny lub ocet z białego wina
    cukier
    ziarna kolorowego pieprzu
    kilka ząbków czosnku

Pieczarki z nadzieniem z ricotty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki obieramy z korzonków, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
  • 2. Ricottę przekładamy do szprycy i wyciskamy do kapeluszy pieczarek. Pieczarki przekładamy do plastikowych pudełek typu Tupperware.
  • 3. Mieszamy olej z sokiem z cytryny/octem i odrobiną cukru wedle naszego smaku (ja daję 3:1, tak mniej więcej). Dodajemy przyprawy. Zalewę wlewamy do pieczarek tak by zostały przykryte. Zakrywamy szczelnie. Wkładamy do lodówki. Pieczarki są gotowe po 2-3 dniach, gdy przejdą smakiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy