Pyszne pieczarkowe antipasti idealne na każdą okazję.
30 min
Składniki:
pół kg niedużych pieczarek
25 dag ricotty
olej rzepakowy
łyżeczka ziół prowansalskich
jagody jałowca
sól morska
sok z cytryny lub ocet z białego wina
cukier
ziarna kolorowego pieprzu
kilka ząbków czosnku
Pieczarki z nadzieniem z ricotty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki obieramy z korzonków, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
2.Ricottę przekładamy do szprycy i wyciskamy do kapeluszy pieczarek. Pieczarki przekładamy do plastikowych pudełek typu Tupperware.
3.Mieszamy olej z sokiem z cytryny/octem i odrobiną cukru wedle naszego smaku (ja daję 3:1, tak mniej więcej). Dodajemy przyprawy. Zalewę wlewamy do pieczarek tak by zostały przykryte. Zakrywamy szczelnie. Wkładamy do lodówki. Pieczarki są gotowe po 2-3 dniach, gdy przejdą smakiem.
Komentarze