Pieczarki z niespodzianką

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Bardzo dobrze czuję się w kuchni. Tę przystawkę wymyśliłem sam.

Składniki:

  • ● ok. 15-20 średnich pieczarek
    ● 25 dag karpia
    ● 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    ● białko
    ● szalotka
    ● kilka gałązek rozmarynu i tymianku
    ● sól, pieprz
    ● 150 ml octu winnego
    ● 1/2 łyżeczki sosu sojowego
    ● oliwa
    ● łyżeczka sosu słodko-ostrego (sweet chilli)
    ● 2 łyżeczki syropu żurawinowego
    ● po kilka goździków i ziaren ziela angielskiego
    ● liść laurowy

Pieczarki z niespodzianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotowujemy 450 ml wody
    z octem, zielem, liściem, goździkami
    i solą. Pieczarki
    oczyszczamy, myjemy i wkładamy
    na 3 minuty do wywaru.Wyjmujemy i osączamy na
    papierowym ręczniku.
  • 2. Do wywaru wkładamy karpia
    i gotujemy ok. 20 minut.
    Następnie oddzielamy mięso
    od skóry i starannie usuwamy
    ości. Siekamy. Dodajemy
    posiekaną szalotkę i natkę
    oraz sosy i syrop żurawinowy.
    Wsypujemy posiekane zioła.
    Doprawiamy solą i pieprzem.
    Mieszamy z białkiem.
  • 3. Pieczarki kopiasto napełniamy
    farszem. Kładziemy
    na posmarowanej oliwą folii
    aluminiowej i pieczemy ok.
    20 minut w temp. 200 °C.

Porady

Pieczarki można podawać na liściach bazylii, rukoli lub zielonej pietruszki, a półmisek ozdobić połówką granata i plastrami limonki i papryki.

Notka redakcyjna

PPWS_01-2012

Komentarze

Podobne przepisy