Pieczarki zapiekane

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Bardzo łatwe danie,zdrowe i lekkie,a jednoczesnie bardzo sycące!

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - duże pieczarki: 12 sztuk
    - tuńczyk w sosie własnym: 200 gramów
    - jajko ugotowane na twardo: 2 sztuki
    - Żółty ser: 100 gramów
    - natka pietruszki: 1 pęczek
    - masło: 2 łyżki
    - sól i pieprz: 2 szczypty
    - imbir mielony: 2 łyżeczki

Pieczarki zapiekane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczarki nadziewane 1. Pieczarki umyć i osuszyć, nóżki oddzielić od kapeluszy,kapelusze opruszyć solą i odstawić na 15min.Nóżki pokroić na drobne kawałeczki,na patelni rozgrzać masło,wyłożyc nóżki - dusić ok.8-10min.ciągle mieszając,ostudzić.
    Tuńczyka rozdrobnić widelcem,dodac drobno posiekane jajka i duszone nóżki pieczarek razem z sosem,który powstał,wsypać posiekaną drobno natkę pietruszki,doparawić imbirem,solą i pieprzem do smaku - wymieszać,by wszystkie składniki dokładnie połączyły się.
    Piekarnik włączyć na 160C.
    Kapelusze pieczarek osuszyć i nadziewac farszem,delikatnie go upychając,by nie uszkodzić kapelusza!Wykłądać na wyłożonej pergaminem blaszce - wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 20-30min.(w zależności od wielkości kapeluszy - nakłuć delikatnie i spróbować czy są miękie)
  • Pieczarki nadziewane 2. Zółty ser zetrzeć na tarcę o drobnych oczkach.Pod koniec pieczenia wyjac z piekarnika pieczarki i na każdą wyłożyć ser - wstawić z powrotem do piekarnika,aż ser się roztopi lub zazłoci( w zależności od walorów smakowych i upodobań:-))
    Odrazu podawać!Wysmienicie smakuja,można,również,podawac z z sosem jogurtowym:-)
    SMACZNEGO!!!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy