Pieczarkowa z kurczakiem i serem

0 (0 ocen)

Najlepsza pieczarkowa jaka jadłam! Aromatyczna, gęsta i z ciągnącym serem w środku. Polecam na jesienne rozgrzanie!

Składniki:

  • 2 cebule
    2 ząbki czosnku
    300 g fileta z piersi kurczaka
    Przyprawa do mięsa
    1 marchewka
    1 korzeń pietruszki
    Kawałek korzenia selera
    250 g pieczarek
    1,5 litra bulionu wołowego
    100 g kremowego serka topionego Gouda
    100 g żółtego sera
    Sól
    Pieprz
    Świeży koperek do posypania

Pieczarkowa z kurczakiem i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet z kurczaka kroimy w kosteczkę, doprawiamy przyprawą do mięsa, odstawiamy na kilka minut. Cebulę kroimy w kosteczkę, pieczarki siekamy bardzo drobno. Kilka możemy pokroić w plastry. Marchew, seler i pietruszkę obieramy. Kroimy w cienkie paseczki. W garnku rozgrzewamy olej, szklimy cebulę. Dodajemy kurczaka, chwilę podsmażamy. Wsypujemy pokrojone pieczarki i resztę warzyw. Mieszamy i przesmażamy kilka minut. Całość zalewamy wołowym bulionem. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu około 25 minut. Dodajemy starty żółty ser oraz małe kawałki topionego serka. Gotujemy do momentu rozpuszczenia serów. Podajemy z kawałkami pieczarek ułożonych na wierzchu oraz świeżym koperkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy