Krucho-drożdżowe ciasto z pieczarkowym farszem

0 (0 ocen)

Krucho-drożdżowe ciasto i pieczarkowy farsz :)

Składniki:

  • ciasto:
    2 szklanki mąki
    1/2 kostki margaryny
    2 żółtka
    1 jajko
    1 płaska łyżeczka soli
    1 łyżka octu
    2 dkg drożdży świeżych + 2 łyżeczki cukru + 100 ml śmietany 18%

    farsz:
    3 cebule
    70 dkg pieczarek
    sól, pieprz
    słodka i ostra papryka
    zioła prowansalskie

Krucho-drożdżowe ciasto z pieczarkowym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Paszteciki 1. Drożdże wymieszać ze śmietaną i cukrem. Mąkę posiekać z margaryną i dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto i odłożyć je na pół godziny. Pokrojoną cebulę zeszklić, dodać drobno pokrojone pieczarki i smażyć do odparowania soku, doprawić.
    Ciasto rozwałkować, przekroić wzdłuż na pół, na każda połowę nałożyć farsz pieczarkowy, zwinąć wzdłuż dłuższego boku i pokroić. Zawijaski układać na blaszce, odstawić na pół godziny i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut. Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy