Pieczarkowe kieszonki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś rozdzielamy na dwa płaty i przekrawamy na pół w poprzek. Tworzymy kieszonkę. Całą pierś zarówno w kieszonce smarujemy odrobiną przypraw zmieszanych z olejem i odstawiamy do lodówki na 15 min pod przykryciem. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy posiekana drobno cebulę. Następnie bardzo drobno siekamy pieczarki i wrzucamy na patelnię do cebuli. dusimy pod przykryciem 10 min. Następnie doprawiamy do smaku Vegetą i pieprzem. Ostudzamy farsz. Następnie nadziewamy kieszonki farszem upychając najwięcej ile się da. Spinamy kieszonki wykałaczkami. Piersi układamy w naczyniu żaroodpornym nasmarowanym margaryną lub masłem i obficie posypujemy papryką i przyprawą do mięs i zakrywamy naczynie pokrywą. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok godzinę. Trzeba sprawdzać patyczkiem do szaszłyków miękkość. W czasie pieczenia ok 3 razy należy polać piersi powstałym tłuszczem.
Porady
Takie kieszonki można podawać z ziemniakami lub ryżem. Jeśli piersi są naprawdę spore lub mamy ich więcej możemy do farszu dodać czerwoną paprykę
Komentarze