Pieczarkowe kule

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zajmuję się domem i rodziną, dla której codziennie gotuję coś pysznego.

Składniki:

  • ● 1/2 kg pieczarek
    ● 1/2 kg ziemniaków
    ● 3 szkl. mąki
    ● jajko
    ● pieprz
    ● sól
    ● olej do smażenia

Pieczarkowe kule - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki oczyszczamy
    i ścieramy na tarce o dużych
    oczkach. Oprószamy solą
    i pieprzem i smażymy na oleju.
    Osączamy i studzimy.
  • 2. Ziemniaki obieramy, gotujemy,
    studzimy i przeciskamy
    przez praskę. Wbijamy jajko,
    wsypujemy mąkę i szczyptę
    soli. Wyrabiamy masę.
  • 3. Nabieramy porcje masy, na
    środek kładziemy pieczarki
    i formujemy kule. Smażymy
    na rozgrzanym oleju na małym
    ogniu do zrumienienia.

Porady

Kule możemy też posmarować olejem i piec 30 minut w temp. 150 °C.

Notka redakcyjna

PPWS_08-2010

Komentarze

Podobne przepisy