Pieczarkowe oczka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Moje dzieci uwielbiają pizze, choć nie często zdarza mi się z nimi wychodzić na miasto. Pieczarkowe oczka są im w stanie zastąpić nawet ich ulubione danie. Sa niedrogie i przede wszystkim domowe.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1 kg mąki
    125 ml oleju
    1 łyżeczka cukru
    10 dag drożdży
    1 jajko
    1 łyżeczka soli

    Farsz:
    1 kg pieczarek
    2 duże papryki (najlepiej czerwone)
    0,5 kg cebuli
    mały koncentrat pomidorowy
    przyprawa uniwersalna
    pieprz
    olej

Pieczarkowe oczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ciasto: Z 0,5 l ciepłej wody, drożdże, cukier, sól i łyżkę mąki robimy rozczyn. Odstawiamy na około godzinę. Gdy wyrośnie, dodajemy resztę produktów i wyrabiamy ciasto. Formujemy 30 kulek i na chwile odstawiamy.
    2. Farsz: Na oleju szklimy pokrojona w kostkę cebulę. Pieczarki kroimy w plasterki i przekładamy do cebuli wraz z pokrojoną w cienkie paski papryką.
    Dodajemy koncentrat i doprawiamy do smaku. Mieszamy i studzimy.
    3. Kulki spłaszczamy, na środek nakładamy porcję farszu. Pieczemy na wysmarowanej olejem blasze około 12 minut w temperaturze 180 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy