Moje dzieci uwielbiają pizze, choć nie często zdarza mi się z nimi wychodzić na miasto. Pieczarkowe oczka są im w stanie zastąpić nawet ich ulubione danie. Sa niedrogie i przede wszystkim domowe.
1 godz. 30 min
Składniki:
Ciasto:
1 kg mąki
125 ml oleju
1 łyżeczka cukru
10 dag drożdży
1 jajko
1 łyżeczka soli
Farsz:
1 kg pieczarek
2 duże papryki (najlepiej czerwone)
0,5 kg cebuli
mały koncentrat pomidorowy
przyprawa uniwersalna
pieprz
olej
Pieczarkowe oczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Ciasto: Z 0,5 l ciepłej wody, drożdże, cukier, sól i łyżkę mąki robimy rozczyn. Odstawiamy na około godzinę. Gdy wyrośnie, dodajemy resztę produktów i wyrabiamy ciasto. Formujemy 30 kulek i na chwile odstawiamy.
2. Farsz: Na oleju szklimy pokrojona w kostkę cebulę. Pieczarki kroimy w plasterki i przekładamy do cebuli wraz z pokrojoną w cienkie paski papryką.
Dodajemy koncentrat i doprawiamy do smaku. Mieszamy i studzimy.
3. Kulki spłaszczamy, na środek nakładamy porcję farszu. Pieczemy na wysmarowanej olejem blasze około 12 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze