" Pieczarkowe paluchy w cieście francuskim "

0 (0 ocen)

  • 5 min

Chrupiące paluchy z ciasta francuskiego z farszem pieczarkowym.

  • 5 min

Składniki:

  • - ciasto francuskie - 1 płat
    - pieczarki - 25 dag
    - ser żółty - 10 dag
    - cebula - 1 szt
    - sól - szczypta
    - pieprz - szczypta
    - olej - 4 łyżki
    - żółtko - 1 szt

" pieczarkowe paluchy w cieście francuskim " - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • paluchy francuskie 1. Cebulę obieramy i kroimy w drobniutką kosteczkę.

    Podsmażamy na gorącym oleju.

    Dodajemy drobno posiekane pieczarki.

    Odrobinę solimy.

    Smażymy kilka minut
    ( do momentu aż pieczarki puszczą wodę i pięknie się usmażą razem z cebulką ).

    Studzimy.

    Z ciasta francuskiego wycinamy długie prostokąty o wymiarach mniej więcej 30 cm x 8 cm.

    Przez środek układamy warstwę wystudzonych pieczarek.

    Posypujemy startym żółtym serem.

    Przyprawiamy odrobiną soli.

    Sklejamy końce tworząc delikatną falbankę jak na pierogi.

    Smarujemy roztrzepanym żółtkiem.

    Pieczemy ok. 20 min. w 190C
    ( do momentu aż ciasto będzie złociste! ).


    Zajadamy póki ciepłe!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy