Pieczarkowe placki

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Średni

Pieczarkowe placki zaskoczyły mnie swoim smakiem.

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • - pieczarki: 50 dekagramów
    - ser mozarella: 125 gramów
    - koperek - posiekany: 3 łyżki
    - jajka: 2 sztuki
    - sól do smaku: 4 szczypty
    - pieprz do smaku: 2 szczypty
    - mąka: 10 łyżek
    - oliwa z oliwek: 0.33 szklanki

    - jogurt mały: 1 sztuka
    - koperek posiekany: 0.75 pęczka
    - sól do smaku: 2 szczypty
    - pieprz do smaku: 2 szczypty

Pieczarkowe placki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki dobrze umyć i pokroić w drobną kosteczkę. Ser mozarella zatrzeć na dużych oczkach tarki. W dużej misce wymieszać pieczarki, koperek i ser, doprawić do smaku pieprzem i solą. Następnie do masy dodać jajka, mąkę i dobrze wymieszać aby składniki się połączyły. Na rozgrzanej patelni z oliwą smażyć niewielkie placki na złoty kolor.
  • 2. W małej misce wymieszać jogurt i koperek, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowe placki podawać z sosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy