Pieczarkowo - porowa sałatka na ciepło

0 (0 ocen)

Pieczarki i por w sosie a'la beszamel.

Składniki:

  • 600 g oczyszczonych niedużych pieczarek
    340 g pora

    Sos:
    1 ząbek czosnku
    2 łyżki masła
    4 łyżki śmietany 12%
    4 łyżeczki mąki pszennej
    2/3 szklanki bulionu warzywnego
    2 łyżki soku z cytryny (ewentualnie octu)
    1 łyżka ziół prowansalskich
    sól do smaku
    pieprz biały mielony do smaku

Pieczarkowo - porowa sałatka na ciepło - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczarkowo - porowa sałatka na ciepło 1. Por pokroić w dość grube plastry. Razem z pieczarkami (u mnie w tym samym garnku - można osobno) gotować 10 min w lekko osolonym wrzątku. Warzywa dokładnie osączyć.
  • Pieczarkowo - porowa sałatka na ciepło 2. Masło rozpuścić, dodać posiekany czosnek i zioła prowansalskie. Całość oprószyć mąką i chwilę zasmażyć. Następnie powoli wlać bulion, mieszając. Zagotować. Dodać sok z cytryny - gotować 1 - 2 min. Sos zdjąć z ognia, dodac śmietanę i wymieszać. Doprawić do smaku. Gotowy sos dodać do warzyw, wymieszać. Sałatkę podawać od razu.

Komentarze

Podobne przepisy