Zupa pieczarkowo-serowa z czosnkiem

0 (0 ocen)

Kremowa,syta, rozgrzewająca zupa. W sam raz na jesienno-zimowe obiady.

Składniki:

  • (Na 3l. garnek)
    2 skrzydełka
    500g. pieczarek
    1 duża cebula
    3 ząbki czosnku
    5 ziemniaków
    2 marchewki
    1 pietruszka
    200g.serka topionego kremowego(2 bloczki)
    250ml.śmietany 18%
    1 łyżka mąki
    2 łyżki masła
    2 listki laurowe
    3-4 ziarenka ziela angielskiego
    sól,pieprz

Zupa pieczarkowo-serowa z czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. skrzydełka umyć,włożyć do garnka wraz z liśćmi laurowymi oraz zielem angielskim.
    Zalać ok 2l. wody ,zagotować.
  • 2. Pieczarki obrać,pokroić w plastry,cebulę w kostkę,czosnek posiekać drobno,zrumienić na rozgrzanym maśle.
  • 3. Resztę warzyw obrać,umyć.
    Ziemniaki pokroić w średniej wielkości kostkę,marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  • 4. Z wywaru zebrać zawiesinę dodać zawartość patelni oraz pokrojone warzywa.
    Gotować ok 20 min do miękkości warzyw w między czasie doprawić solą i pieprzem.
  • 5. Chwilę przed końcem gotowania śmietanę połączyć z mąką oraz chochlą zupy-przelać do garnka,wymieszać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy