Pieczarkowy bigos

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

składniki na 4 porcje :

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 60 dkg kapusty kiszonej, 2 cebule, 4 cienkie parówki, papryka żółta, papryka czerwona, 15 dkg pieczarek, 2 pomidory, szczypta słodkiej papryki, łyżeczka majeranku, sól, pieprz, tłuszcz do smażenia

Pieczarkowy bigos - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę odcisnąć, a jeśli włókna są długie, pokroić je i włożyć do garnka. Zalać wodą i gotować 50 minut. Parówki pokroić na plasterki i wrzucić do kapusty, dodając także majeranek. Cebule obrać, posiekać i osolić. Pieczarki oczyścić, posiekać, a z papryk usunąć gniazda nasienne i pokroić je w cienkie paseczki, a następnie przeciąć je jeszcze na pół. Na patelni rozgrzać tłuszcz, zeszklić na nim cebulę, dodać pieczarki, a po 10 minutach duszenia paprykę. Zawartość patelni doprawić solą, pieprzem oraz słodką papryką. Do miękkiej kapusty dodać zawartość patelni. Pomidory obrać ze skóry, podzielić na małe kawałki i wrzucić do bigosu. Całość jeszcze raz doprawić solą i pieprzem. Trzymać na ogniu jeszcze 15 minut.

Porady

Kiedy pomidory są drogie można użyć koncentratu pomidorowego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy