Pieczarkowy krem z kiełbasą

0 (0 ocen)

Pyszna i smaczna zupa krem z pieczarek z dodatkiem kiełbasy. Mój mąż za nią szaleje , to jego nr,1 wśród zup:)

Składniki:

  • 1 kg pieczarek
    2 marchewki
    1 pietruszka
    1 malutki seler
    1,7 l wody
    3 ziela angielskie
    2 liście laurowe
    sól, pieprz,
    1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
    1 pętko kiełbasy podwawelskiej bądź śląskiej
    1 obrany ząbek czosnku
    3 łyżki śmietany 18%

Pieczarkowy krem z kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki delikatnie przetrzyj ściereczką, pokrój w plasterki.
  • 2. Marchew, seler i pietruszkę,umyj , obierz i przekrój na pół.
  • 3. Do garnka dodaj warzywa, wlej wodę, dodaj ziele i liście oraz czosnek. Gotuj na małym ogniu aż warzywa zmiękną
  • 4. Dodaj przyprawy. Gotuj 10 min. Zmiksuj.
  • 5. Do zmiksowanej zupy dodaj pokrojoną w kostkę kiełbase i gotuj przez 15 min na małym ogniu
  • 6. Do 1/2 szkl zupy dodaj śmietanę i wymieszaj, wlej do zupy. Wymieszaj

Komentarze

Podobne przepisy