PIECZARKOWY TORT MAKARONOWY

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

TORT W WERSJI WYTRAWNEJ Z PIECZARKAMI I SOSEM JAJECZNO-ŚMIETANOWYM

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Makaron świderki 1/2 op
    Makaron rurki 1/2 op
    Pieczarki 200 g
    Czosnek 1 ząbek
    Cebula 2 szt
    Sól
    Pieprz
    Jajko 3 szt
    starty żółty ser 3 szkl
    Śmietana 4 łyżki
    śmietanka kremówka 300 ml
    Tymianek 2 gałązki
    Masło 3 łyżki
    Natka pietruszki 3 łyżki
    Sok z cytryny

Pieczarkowy tort makaronowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • TORT 1. Makaron gotujemy al dente.
    Cebule obieramy, kroimy o podsmażamy na rozgrzanym maśle. Dodajemy posiekany czosnek oraz pokrojone w półplastry pieczarki.Dusimy ok 8 minut. Odstawiamy do wystudzenia.

    Jajka, śmietanę, śmietankę, tymianek, natkę pietruszki, 2/3 sera oraz pieczarki. Mieszamy. Dolewamy sok z cytryny i mieszamy.

    Brzegi tortownicy smarujemy masłem lub olejem. Wykładamy połowę makaronu. zalewamy sosem ziołowo-pieczarkowym. a następnie wykładamy drugą część makaronu. Wierzch posypujemy serem.

    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st przez ok 20 minut. Po upieczeniu posypujemy nasz makaronowy tort odrobiną natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy