80 dag mięsa mielonego z drobiu, 30 dag pieczarek, 2 duże marchewki, 1 duża cebula, 5 jajek, 1 op przyprawy do gołąbków bez zawijania, sól, pieprz, bułka tarta.
1.3 jajka gotujemy na twardo. Pieczarki, marchewkę i cebulę trzemy na tarce z dużymi oczkami, które mieszamy z mięsem, przyprawą do gołąbków bez zawijania, solą, pieprzem i dwoma jajkami. Całość zagęszczamy bułką tartą. Powstały farsz dzielimy na 2 połowy. Jeną część kładziemy na wąską blaszkę lub naczynie żaroodporne. Układamy w ,,gęsiego,, jajka ugotowane na twardo i przykrywamy resztą farszu. Całość zakrywamy folią aluminiową i pieczemy w 180 C przez 40 minut. Zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 20 minut. Smacznego
Porady
Po upieczeniu wokół pieczeni osiądzie się ,,kleik,, który zbieram łyżką i wyrzucam. Powstały ,,kleik,, jest efektem wytopienia się tłuszczu z mięsa. Pieczeń należy spożywać po całkowitym ostygnięciu.
Komentarze