Pieczeń mięsno-paprykowa

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Moja pasja to śpiewanie. W przyszłości chciałabym wydać własną płytę. Lubię też robić smaczne, ale proste dania. Częstuję nimi rodziców i przyjaciół.

Składniki:

  • ● 1/2 kg mielonego mięsa wołowego lub z indyka
    ● kilka czarnych oliwek bez pestek
    ● średnia czerwona papryka
    ● 3/4 szkl. płatków owsianych
    ● 2 jajka
    ● 4 ząbki czosnku
    ● po 1/2 łyżeczki bazylii, oregano i słodkiej mielonej papryki
    ● 3-4 łyżki sosu cygańskiego
    ● 1-2 łyżki sosu sojowego
    ● sól, pieprz
    ● tłuszcz do formy

Pieczeń mięsno-paprykowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczeń mięsno-paprykowa 1. Paprykę myjemy, przekrawamy
    na pół i usuwamy gniazdo
    nasienne. Miąższ kroimy
    w małą kostkę. Czosnek obieramy
    i przeciskamy przez praskę.
    Oliwki kroimy w plasterki.
  • Pieczeń mięsno-paprykowa 2. Do mięsa wbijamy jajka,
    wsypujemy oliwki, płatki owsiane
    i czosnek. Dodajemy oba
    sosy, bazylię, oregano i słodką
    paprykę. Doprawiamy solą
    i pieprzem. Wyrabiamy na jednolitą
    masę.
  • Pieczeń mięsno-paprykowa 3. Masę wkładamy do natłuszczonej
    keksówki i pieczemy
    ok. 45 minut w 190 °C.

Porady

Sos cygański możemy zastąpić musztardą. Pieczeń smakuje też na ciepło z ziemniakami i sałatą ze śmietaną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_09-2010

Komentarze

Podobne przepisy