Pieczeń rzymska

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Wilgotna, aromatyczna pieczeń rzymska w klasycznym wydaniu

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 1,5 kg mięsa mielonego (u nas wieprzowo-wołowe)
    3 jajka
    3 łyżki kaszy manny
    sól
    pieprz
    1 łyżka płatków suszonych pomidorów
    1 łyżka płatków papryki

    masło i forma do posmarowania formy

Pieczeń rzymska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pieczeń 1. Do mięsa mielonego dodajemy dodajemy jajka, kaszę manną, płatki suszonych pomidorów, płatki papryki, sól oraz pieprz. Wyrabiamy dokładnie.
    Formę smarujemy masłem oraz obsypujemy boki bułką tartą. Wykładamy masę do formy, wyrównujemy i pieczemy w piekarniku ok 45-50 minut w 180 st C.

    Pieczeń możemy podawać na ciepło z sosem, z koperkiem lub na zimno do kanapek. U nas jednak zazwyczaj pieczeń zjadamy szybko i na kanapki nie starcza.

    Do pieczeni możemy wsadzić również ugotowane jajko na twardo.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy