Kolejna propozycja na pyszna soczystą pieczeń w sam raz na niedzielny obiad :). Pieczeń jest wspaniała, soczysta i rozpływa się w ustach ;).
1 godz. 30 min
Składniki:
1 kg szynki wieprzowej
4 cebule
4 duże ząbki czosnku
12 dag masła
po 1/2 łyżeczki oregano, bazylii, tymianku i mięty
2 ziarna ziela angielskiego
sól, pieprz
Pieczeń wieprzowa z ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Mięso dokładnie myjemy i osuszamy. W rondlu topimy połowę masła i dodajemy połowę wymieszanych ze sobą ziół oraz ząbek czosnku pokrojony w plasterki.
2. Następnie wkładamy mięso i rumienimy z każdej strony. Na pozostałym maśle szklimy pokrojona w cienkie plasterki cebule i czosnek. Całość przekładamy do wieprzowiny, wsypujemy resztę ziół, rozgniecione ziele angielskie, sól i pieprz.
3.Wlewamy letnią wodę tak, aby całe mięso było nią przykryte. Dusimy, aż mięso będzie miękkie około 1- 1,5 godziny.
Komentarze