Pieczeń z karkówki w ziołach

0 (0 ocen)

Pyszna aromatyczna pieczeń, idealna zarówno do obiadu, jak i do kanapek zamiast wędliny.

Składniki:

  • 1) 1 kg karkówki
    2) 6 łyżek białego wytrawnego wina
    3) 3 łyżki oleju rzepakowego
    4) 3 łyżeczki soli
    5) 2 – 3 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
    6) 3 łyżki suszonej szałwii
    7) łyżeczka mielonego imbiru
    8) łyżeczka tymianku
    9) łyżeczka rozmarynu
    10) kilka ziaren zielonego pieprzu i ziela angielskiego
    11) liść laurowy
    12) cebula

Pieczeń z karkówki w ziołach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy marynatę: olej mieszamy z winem, wszystkimi ziołami oraz solą i pieprzem.
  • 2. Cebulę kroimy w plastry.
  • 3. Umyte i osuszone mięso nacieramy przygotowaną marynatą. Dodajemy do niego liść laurowy oraz zielony pieprz i ziele angielskie. Na wierzchu układamy plastry cebuli. Tak przygotowane mięso wkładamy na noc do lodówki. Następnie przekładamy do rękawa do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 170-180 stopni i pieczemy około 70 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy