Pieczeń z pieczarkami

0 (0 ocen)

Propozycja na obiad. Pieczeń w towarzystwie pieczarek smakuje wybornie.

Składniki:

  • 1 kg pieczeni
    1 większa cebula
    ok 10 pieczarek
    1 szklanka bulionu lub wody
    ok 2 łyżeczki mąki pszennej
    ok 3 łyżeczki śmietany kwaśnej 18%
    sól, pieprz, ostra papryka, maggi, wegeta
    1 liść laurowy
    3 ziela angielskie
    tłuszcz do smażenia

Pieczeń z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso oczyścić, posolić. Obsmażyć z każdej strony na złoty kolor. Podlać wodą, dodać liść laurowy i ziela angielskie, smażyć do miękkości.
  • 2. Pieczarki obrać, pokroić w półplasterki i udusić z niewielką ilością wody. cebulę pokroić w piórka.
  • pieczeń z pieczarkami 3. Usmażone, ostudzone mięso pokroić w plasterki o gr ok 1cm. Do mięsa dodać pokrojoną cebulę oraz pieczarki wraz z sosem, posypać z wierzchu ostrą papryką i podlać bulionem, przykryć. Dusić ok 15 min.
  • pieczeń 4. Mąkę rozmieszać w niewielkiej ilości zimnej wody, dodać śmietanę i szczyptę wegety oraz kilka łyżek sosu spod mięsa w celu zahartowania, wlać do mięsa z pieczarkami, przyprawić do smaku, zagotować.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy