pieczeń z ryżem i warzywami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszna pieczeń idealna na ciepło i na zimno.

  • 60 min

Składniki:

  • ok. 500 g mięsa mielonego,
    torebka ugotowanego ryżu (może być mniej),
    jajko lub dwa,
    kilka łyżek bułki tartej,
    cebula,
    duża marchewka,
    ćwierć małego pora,
    2-3 ząbki czosnku,
    mała pietruszka lub dwie,
    ćwierć małego selera korzeniowego lub kilka gałązek selera naciowego (opcjonalnie),
    garść szpinaku (opcjonalnie),
    sól (około łyżeczki), pieprz, papryka słodka i ostra, tymianek, oregano, natka pietruszki, ew. przyprawa do mięsa mielonego

Pieczeń z ryżem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Włoszczyznę zetrzeć na tarce na grube wiórki. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Wszystkie warzywa przesmażyć na patelni, na końcu dodać szpinak i czosnek, wystudzić. Mięso połączyć z warzywami, ryżem i resztą składników pieczeni, dokładnie wyrobić (warto spróbować, czy nie potrzeba więcej przypraw i usmażyć w tym celu mały kotlecik). Masę przełożyć do małej keksówki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą, piec w temp. 190 stopni około 60-70 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy