Pieczeń z żurawiną i serem

0 (0 ocen)

Bardzo smaczna pieczeń z mielonej szynki, z dodatkiem świeżej kwaśnej żurawiny i sera pleśniowego. Dobra i na obiad i do kanapek

Składniki:


  • 500 g szynki wieprzowej
    1 jajko
    1 łyżeczka musztardy
    2 łyżki kaszy manny
    1 łyżka sosu Worcester
    Sól i pieprz do smaku
    0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
    1 garść świeżej żurawiny
    170 g sera Brie
    1 mały pęczek szczypiorku

Pieczeń z żurawiną i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Mięso umyć, osuszyć, zmielić w maszynce. Wrzucić do miski, dodać jajko, musztardę, mannę, sos, czosnek granulowany, doprawić solą i pieprzem do smaku. Szczypiorek umyć, osuszyć, posiekać, wsypać do mięsa. Wyrobić jednolitą masę i odstawić.

    Połowę sera pokroić w plastry (pójdą na wierzch pieczeni) a resztę mniej więcej w kostkę. Wrzucić do mięsa, wymieszać.

    Żurawinę umyć, osuszyć, wsypać do masy, lekko przemieszać.

    Masę wyłożyć do keksówki (dł 20cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać. Na wierzch wyłożyć ser brie pokrojony w plastry.

    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec 35 minut. Podawać na ciepło lub na zimno

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy