Pieczona aromatyczna gruszka

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Prosty, a zarazem bardzo smaczny deser. Gruszka w połączeniu z żurawiną, rodzynkami, orzechami, miodem i aromatycznym cynamonem oraz goździkiem to świetna przekąska.

  • 15 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 duża gruszka,
    2 łyżeczki miodu,
    kilka żurawin,
    kilka rodzynek,
    kilka migdałów,
    kilka orzechów,
    cynamon,
    gwiazdki anyżu,

Pieczona aromatyczna gruszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umytą gruszkę kroimy na połówki i usuwamy gniazda. W powstałe wgłębienia wlewamy po łyżeczce miodu, wkładamy żurawinę, rodzynki, posiekane orzechy, migdały, po gwiazdce anyżu i posypujemy cynamonem.
    Gruszki pieczemy przez około 10 min w piekarniku nagrzanym do 200°C. Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (171 ocen)

Pieczona gruszka z żurawiną