Pieczona dynia

0 (0 ocen)

W sezonie niezastąpiony dodatek do obiadu. Pieczona dynia w aromatycznej oprawie smakowej. Polecam!

Składniki:

  • 900 g miąższu dyni
    4 łyżki oliwy
    1 łyżka wody
    2 łyżki soku z cytryny
    1 łyżka miodu
    2 łyżki ketchupu pikantnego
    po 1 łyżeczce suszonych ziół – tymianku, czosnku niedźwiedziego
    1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
    po ½ łyżeczki mielonych przypraw – gałki muszkatołowej, nasion kozieradki
    ¼ łyżeczki papryki ostrej mielonej
    sól do smaku

Pieczona dynia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczona dynia 1. Dynię pokroić w nieduże cząstki, przełożyć do miski i wymieszać z suszonymi ziołami.
  • Pieczona dynia 2. Pozostałe składniki dokładnie wymieszać, przygotowując w ten sposób marynatę.
  • Pieczona dynia 3. Dynię z ziołami polać przygotowaną marynatą i wymieszać. Całość przełożyć do formy (29 x 39) wyścielonej papierem do pieczenia. Piec 40 min (180 st. C).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy