Pieczona jaglanka z owocami

0 (0 ocen)

Zdrowe śniadania powinny być dla nas czymś normalnym, niestety mało kiedy poświęcamy im więcej uwagi, ze względu na poranną porę. A warto! Tak jak w przypadku tej jaglanki. Smacznie, zdrowo i kolorowo!

Składniki:

  • Dla 6 osób:
    2 woreczki kaszy jaglanej
    1 szklanka płatków owsianych
    1 łyżka cukru brązowego
    1 łyżeczka cynamonu
    ½ szklanki jagód leśnych (mrożonych)
    1 szklanka malin
    1 banan
    1 jabłko
    ½ szklanki orzechów włoskich
    ½ szklanki płatków migdałów
    ½ suszonej żurawiny
    2 łyżki dżemu z dzikiej róży
    ½l mleka
    3 jajka
    Ewentualnie mleczko kokosowe
    Masło do wysmarowania formy

Pieczona jaglanka z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formę smarujemy tłuszczem. Sypką kaszę jaglaną mieszamy z cynamonem, płatkami owsianymi i cukrem, a następnie dosypujemy owoce (większe kroimy na małe kawałki) z posiekanymi drobno orzechami, płatkami migdałów i żurawiną.
    Mleko łączymy z jajkami i dżemem. Zalewamy przygotowane składniki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170st C na 1 godzinę. Gotową pieczoną jaglankę dzielimy na porcje, a każdą jeśli chcemy- polewamy odrobiną mleczka kokosowego i dekorujemy owocami. Podajemy na ciepło.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy