Pieczona karkówka. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.• Karkówkę pokroić na kotlety, lekko rozbić do grubości około 1cm. Każdy przyprawić z obu stron solą, pieprzem, papryką i czosnkiem. Odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
• Cebule i paprykę pokroić w paseczki.
• Czosnek pokroić w drobną kosteczkę.
• Naczynie żaroodporne wysmarować majonezem, na to ułożyć karkówkę. Każdy kotlet posypać pokrojonym czosnkiem i cebulami. Cebule delikatnie przyprawić solą i pieprzem, posypać ziołami prowansalskimi.
• Na cebule położyć pokrojoną paprykę i całość zalać keczpem.
• Wstawić do piekarnika i zapiekać 40- 60 minut w 180 stopniach.
• Na 10 minut przed końcem smażenia posypać serem i ziołami prowansalskimi.
• Podawać z ziemniakami lub ryżem.
Komentarze