Pieczona karkówka.

0 (0 ocen)

Danie jest łatwe do przygotowania. Idealne na niedzielny obiad

Składniki:

  • • 600g karkówki
    • 1 biała cebula
    • 1 czerwona cebula
    • 1 papryka czerwona
    • 2-3 ząbki czosnku
    • 3-4 garście startego sera żółtego
    • Keczup
    • Majonez (4 czubate łyżki)
    • Przyprawy (sól, pieprz, papryka, czosnek granulowany)
    • Zioła prowansalskie

Pieczona karkówka. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Karkówkę pokroić na kotlety, lekko rozbić do grubości około 1cm. Każdy przyprawić z obu stron solą, pieprzem, papryką i czosnkiem. Odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
    • Cebule i paprykę pokroić w paseczki.
    • Czosnek pokroić w drobną kosteczkę.
    • Naczynie żaroodporne wysmarować majonezem, na to ułożyć karkówkę. Każdy kotlet posypać pokrojonym czosnkiem i cebulami. Cebule delikatnie przyprawić solą i pieprzem, posypać ziołami prowansalskimi.
    • Na cebule położyć pokrojoną paprykę i całość zalać keczpem.
    • Wstawić do piekarnika i zapiekać 40- 60 minut w 180 stopniach.
    • Na 10 minut przed końcem smażenia posypać serem i ziołami prowansalskimi.
    • Podawać z ziemniakami lub ryżem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy