Pieczona owsianka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Naczynie żaroodporne lub forme do tarty smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą lub mielonym siemiem lnianym. Orzechy drobno miksujemy w blenderze dodajemy 2 łyżki miodu i 2 łyzki mleka. Wsypujemy do formy.
2.płatki owsiane mieszamy z otrębami, jajkiem, mlekiem, łyżka lub 2 miodu,cynamonem i dokładnie mieszamy. wylewamy na orzechy. i posypujemy przez sitko kakao.
3.jagody miksujemy z miodem lub posypujemy całymi i polewamy miodem. Na wierzch kruszymy twaróg.
4.Pieczemy ok 30-40 min w 180 stopniach. Podajemy na ciepło lub zimno. Świetnie smakuje z jogurtem naturalnym lub waniliowym serkiem homogenizowanym.
Porady
Jeśli lubimy słodkie ciasto można dodać cukier do mas lub wiecej miodu. Proporcje mojego ciasto są mało słodkie.
Komentarze