Pieczona owsianka

0 (0 ocen)

  • 60 min

Dietetyczne ciasto z sezonowymi owocami

  • 60 min

Składniki:

  • * szklanka 200g płatków owsianych
    *3 łyżki otrąb owsianych lub pszennych
    * szklanka ok 200-250 g jagód leśnych świeżych
    * jajko
    * 270 ml mleka
    * miód 4-5 łyżki
    *szklanka 200 g orzechów włoskich
    * łyżka kakao i 2 łyzki mielonego siemia lnianego, łyżeczka cynamonu
    * 70 g twarogu

Pieczona owsianka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Naczynie żaroodporne lub forme do tarty smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą lub mielonym siemiem lnianym. Orzechy drobno miksujemy w blenderze dodajemy 2 łyżki miodu i 2 łyzki mleka. Wsypujemy do formy.
  • 2. płatki owsiane mieszamy z otrębami, jajkiem, mlekiem, łyżka lub 2 miodu,cynamonem i dokładnie mieszamy. wylewamy na orzechy. i posypujemy przez sitko kakao.
  • 3. jagody miksujemy z miodem lub posypujemy całymi i polewamy miodem. Na wierzch kruszymy twaróg.
  • 4. Pieczemy ok 30-40 min w 180 stopniach. Podajemy na ciepło lub zimno. Świetnie smakuje z jogurtem naturalnym lub waniliowym serkiem homogenizowanym.

Porady

Jeśli lubimy słodkie ciasto można dodać cukier do mas lub wiecej miodu. Proporcje mojego ciasto są mało słodkie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy