Pieczona perliczka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Perliczka słynie z bardzo chudego lekko słodkawego mięsa. polecam dla osób będących na diecie niskotłuszczowej.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:


  • 1 perliczka
    2 jabłko
    2 cebula
    1/2 szklanki - bulion lub rosół
    1 łyżeczka - majeranek
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka soku z cytryny
    2 ziarenka kardamonu
    1/2 łyżeczki kurkumy mielonej
    sól i pieprz do smaku

Pieczona perliczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Perliczkę należy poporcjować. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, cebulkę siekamy w piórka. Perliczkę wkładamy do naczynia żaroodpornego na jabłka i cebulkę. Nacieramy solą, pieprzem, czosnkiem, majerankiem i sokiem z cytryny. Posypujemy kurkumą. Wlewamy bulion i przykrywamy. Pieczemy pod przykryciem około 40 minut . Po tym czasie zdejmujemy pokrywę i przypiekamy perliczkę od 15-20 minut - możemy włączyć termoobieg.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy