Pieczona pierś z gęsi

0 (0 ocen)

  • 27 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Co tu dużo pisać. Poezja i tyle w temacie.

  • 27 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 pierś z gęsi wraz z kością
    100 ml oleju
    2 litry cydru z miodem
    1 łyżka majeranku
    1 łyżka miodu nawłociowego
    2 jabłka
    6 szalotek
    1 główka czosnku
    sól, pieprz

Pieczona pierś z gęsi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczona pierś z gęsi 1. Cydr mieszamy z olejem, miodem, posiekanymi ząbkami czosnku i szalotkami, kawałkami jabłek oraz przyprawami.

    Mięso nakłuwamy, zalewamy uprzednio przygotowaną marynatą na 24 h wkładamy do lodówki.

    Gęsinę przekładamy do brytfanny, wlewamy szklankę marynaty plus „wyłowione” jabłka.

    Pieczemy pod przykryciem w 150°C przez około 4 godziny, co jakiś czas podlewając pozostałą marynatą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy