PIECZONA SZYNECZKA

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Średni

Smaczna i bardzo soczysta szyneczka

  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - woda: 2 litry
    - sól peklowana: 4 łyżki
    - czosnek: 6 ząbków
    - szynka wieprzowa: 1.5 kilograma
    - Liscie laurowe: 4 sztuki
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - pieprz: 0.5 łyżeczki
    - przyprawa do mięs: 1 łyżka
    - majeranek: 2 łyżki
    - granulowany czosnek: 1 sztuka
    - papryka ostra: 0.5 łyżeczki
    - ziele angielskie: 6 sztuk

Pieczona szyneczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. MARYNATA

    Wlewamy wodę do garnka, dodajemy składniki marynaty, mieszamy, wkładamy szynkę, i odstawiamy na 24 godz.
  • 2. OBŁOŻENIE MIĘSA

    Wszystkie przyprawy mieszamy.
    Wyjmujemy szynkę z marynaty, osuszamy, obtaczamy mięso w przyprawach i wkładamy szynkę do rękawa do pieczenia.
  • 3. PIECZENIE

    Piekarnik nagrzewamy do 190 stop.wkładamy szynkę i pieczemy przez godz.
    Po godz.pieczenia, wyłączamy piekarnik, rozcinamy rękaw, by szynka się zrumieniła i zostawiamy ją na 20 minut w piekarniku.

Komentarze

Podobne przepisy