Pieczona wieprzowina

0 (0 ocen)

Bardzo aromatyczne i pyszne

Składniki:

  • ok. 700g szynki wieprzowej
    1 marchewka
    cukier
    sól
    pieprz cytrynowy
    mąka
    olej (do smażenia)
    1 gałązka rozmarynu

    Marynata:
    olej (ze smażenia)
    2 kost. rosołowe (u mnie pieczeniowe)
    2 łyżki wody
    1 łyżka miodu
    majeranek
    czosnek suszony
    gałka muszkatołowa

Pieczona wieprzowina - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szynka przygotowana do smażenia 1. Szynkę kroimy na większe kawałki i obsypujemy solą, pieprzem, cukrem i mąką. Tak przygotowane mięso (nie rozbijamy) kładziemy na rozgrzany tłuszcz i obsmażamy z dwóch stron na rumiano.
  • obsmażone 2. Przekładamy na blaszkę do pieczenia.
    Marchewkę obieramy i kroimy na większe części. Obsmażamy na tej samej patelni i wykładamy do szynki. Gałązkę rozmarynu kładziemy na mięsie.
  • 3. Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą i polewamy równomiernie mięso. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180st. i pieczemy ok.45 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy