Pieczone cukiniowe roladki z farszem warzywnym z serem

0 (0 ocen)

  • 45 min

polecam smaczne cukiniowe roladki z farszem cukiniowo warzywnym z serem. roladki sa delikatne sycące smaczne sprawdzaja sie jako dodatek , przystawka do obiadu lub jako samodzielna letnia zdrowa przekąska:)-polecam:)

  • 45 min

Składniki:

  • 1 większa cukinia( lub 2 mniejsze)
    2 marchewki
    1 mała cebula
    1 jajko
    100g startego sera żółtego
    garśc świeżej natki pietruszki
    kilka gałązek świeżego koperku
    sól,
    pieprz świeżo zmielony
    szczypta chili

    wykałaczki

Pieczone cukiniowe roladki z farszem warzywnym z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie umyj , odetnij końcówki i specjalnym nozykiem ukrój kilka pasów wzdłuż którymi bedziemy potem owijac roladki.Pasy posyp sola by cukinia zmiękła. Gdy plastry cukinii zrobią się miękkie usuń sól płucząc warzywo pod bieżącą wodą.
    Reszte cukini zetrzyj na tarce .
    Marchew obgotuj w wodzie przez 2-3 minuty odsącz ,pokrój w drobna kostkę.
    Starta cukinie połacz z marchewką, dodaj starta na tarce cebulę , dodaj ser zółty jajko i posiekana natke oraz koper, ,pprzypraw do smaku
    Z masy formuj okragłe małe kotleciki i owijaj je je pasami cukini, na koniec złącz je wykałączka by sie nie rozpadły.
    Roladki cukiniowe z farszem układaj w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i zapiekaj przez około 30-35 minut w 180 stopniach. Smacznego:)

Porady

jesli mroladki przez pieczeniem mozna posypac dodatkowo serem zółtymasa jest zbyt rzadka mozna zagęścic ja maką

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy