Pieczone dumplingi

0 (0 ocen)

podobny przepis rzucił mi się kiedyś w oczy podczas buszowania po internecie, więc postanowiłam zmodyfikować go po swojemu i wypróbować :)

Składniki:

  • CIASTO:
    ponad pół kilo mąki
    100 g oleju
    mały jogurt naturalny
    pół szklanki maślanki
    2 płaskie łyżeczki soli
    szczypta gałki muszkatałowej

    FARSZ:
    ugotowane mięso z indyka - ok. 200 g
    ugotowane: 3 marchewki, seler i pietruszka
    czosnek granulowany, papryka, pieprz

Pieczone dumplingi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto zagniatamy na gładkie ciasto. Powinno być elastyczne. Gotowy wyrób odstawiamy na około godzinę.
  • 2. Aby wykonać farsz po prostu mielimy w malakserze mięso z indyka z warzywami i doprawiamy farsz przyprawami.
  • 3. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy nożem kwadraty. Na każdy kawałeczek nakładamy łyżeczce farszu i zlepiamy. Ciasto jest elastyczne i gumowe, więc będzie się zwężać.
  • 4. Pierożki układamy na papierze do pieczenia i smarujemy odrobinę mlekiem. Pieczemy około 30-40 minut w 180 stopniach.

Porady

Smakują zarówno na ciepło jak i zimno :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy